Mer info om PCO-S

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), tidigare kallat Stein-Leventhals syndrom, är en hormonell rubbning som kan förekomma hos kvinnor. Mellan fem och tio procent av alla kvinnor i fertil ålder beräknas ha PCOS. Diagnosen är troligen genetiskt betingad med multifaktoriell etiologi.

Nyare forskning visar att det även finns fördelar med att ha denna äggstockstyp. Se föreläsning av Jan Holte här: http://media.medfarm.uu.se/flvplayer/anovulation/video1/part1

Förkortningen PCO står för polycystiska ovarier och betyder egentligen äggstockar med många cystor. Namnet är inte korrekt eftersom det inte rör sig om cystor utan om äggblåsor (folliklar). Vid ultraljudsundersökning kan man se att äggstocken innehåller många små äggblåsor, ofta arrangerade som ett pärlband i kanten av äggstocken.

Enligt de sk. Rotterdam-kriterierna har kvinnor med minst 2 av följande 3 fynd PCO-syndrom (PCOS): 1) äggstockar av PCO-typ, 2) kronisk anovulation (uteblivna ägglossningar uttryckt som oregelbundna eller uteblivna menstruationer), och 3) hyperandrogenism (förhöjda nivåer i blodprov av manliga hormon eller ökad hårväxt i ansiktet)[1] Hyperandrogenism fastställs med blodprov. Kvinnor med PCOS har ofta en ökad produktion av de manliga könshormonen testosteron och androstenedion. Uteblivna ägglossningar fastställs med blodprov eller med urinprov (LH-test).

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Polycystiskt_ovariesyndrom


Kommentarer
Postat av: HappyWeight

Gott nytt år käre du! Ha en grym kväll och ladda för ett BRA år som blir vad vi gör det till! Kram

2010-12-31 @ 14:48:02
URL: http://happyweight.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Totalt antal besökare:
Besökare idag:
RSS 2.0